De onderwerpen van het Bossche Jeugdparlement

Tijdens het Bossche Jeugdparlement van vrijdag 12 november 2021 komen de volgende onderwerpen aan bod: problemen met zwerfafval en afvalscheiding, geminte appelen, thuiszitters, gebruik van lachgas, eenzaamheid onder ouderen, verkeersveiligheid, LHBTIQ+, eenzaamheid onder jongeren en online privacy, In de nieuwe raadszaal van de gemeente 's-Hertogenbosch zullen leerlingen van verschillende scholen voortgezet onderwijs uit 's-Hertogenbosch deze onderwerpen pitchen. Tevens zullen deze leerlingen/parlementsleden 6 van deze onderwerpen uitkiezen om uit te werken in commissies. Een commissie bestaat uit parlementsleden van verschillende  scholen die - samen met een leerkracht en een ambtenaar van de gemeente - het onderwerp uitwerken tot een concreet voorstel. Dit voorstel presenteren zij in het voorjaar van 2022 aan de wethouder onderwijs en aan de rectoren van de scholen met een plan van aanpak.

Vrijdag 12 november hebben 43 jeugd parlementsleden zitting in het parlement van het Stedelijk Gymnasium Den Bosch, Van Maerlant, de Bossche Vakschool, Ds. Pierson College, Sint Janslyceum en Yuverta. Ook de Sancta Maria Mavo is vertegewoordigd op de publieke tribune.

alle logo's

Voorzitter van de bijeenkomst is Danielle Wolfs (leerling van het Sint Janslyceum), samen met wethouder Ufuk Kâhya en 'waarnemend burgemeester' Jean Wiertz namens de rectoren alle VO-scholen samen. Tevens maken leerlingen van Van Maerlant video opnamen van de bijeenkomst.